Ceny egzotycznych owoców zbliżone są do ubiegłorocznych. Opakowanie szarona (14 sztuk) sprzedawane jest w hurcie w cenie 40 zł. Owoce te pochodzą z Hiszpanii, ale są także sprowadzane z Turcji i Izraela. Nashi, które mają smak gruszki i jabłka, pochodzą z Chin – za opakowanie 20 sztuk odbiorcy płacą 15 zł. Grenadilla (podobna do marakui) sprowadzana z Paragwaju kosztuje 120 zł za opakowanie 18 sztuk.
Znacznie tańsze niż rok temu są suszone śliwki. W hurcie trzeba za nie zapłacić ok. 8 zł za kilogram, rok temu były o 3 zł droższe.
Droższe są natomiast suszone i świeże jabłka. Cena hurtowa jabłek świeżych waha się pomiędzy 1,33 a 1,86 zł za kilogram. W ubiegłym roku jabłka maksymalnie kosztowały 1,33 zł/kg. Jabłka suszone oferowane są w cenie 8-10 zł/kg, a rodzynki od 7,5 do 8,5 zł za kilogram.
Duża jest podaż suszonych grzybów. Kilogram borowików białych (kapelusze) kosztuje 580 zł. O połowę taniej sprzedawane są prawdziwki suszone z ogonkiem 220-270 zł/kg.
Dużo jest polskiej świeżej żurawiny w cenie 12-15 zł za kilogram. Na rynku można też kupić olej rzepakowy oraz olej lniany, kapustę kwaszoną (3-3,5 zł/kg), która jest o 60 proc. droższa niż rok temu. Oferowane są ogórki kwaszone w cenie 3-5 zł za kilogram.
Dużo jest krajowych warzyw – cebula, ziemniaki, kapusta biała kosztują drożej niż w ubiegłym roku. W ostatnim tygodniu znacząco podrożały warzywa z importu.
Źródło: