W bieżącym roku produkcja jabłek w Chile ma wynieść około 1,31 mln ton wobec 1,42 mln ton zebranych w roku poprzednim. Z roku na rok największe do tej pory zbiory jabłek ‘Red Deliciousa’ pomału zastępowane są innymi, nowymi odmianami. Coraz bardziej popularne w Chile stają się o ‘Fuji’, ‘Gala’, ‘Jonatan’ czy ‘Braeburn’.
Z corocznych zbiorów około 200-240 tys. ton kierowane jest do bezpośredniej konsumpcji na lokalnym rynku. Nieznacznie mniejszy od poprzedniorocznego będzie wolumen eksportu – prawdopodobnie osiągnie on760,0 tys. ton wobec 800,0 tys. ton w roku minionym. W roku 2013 największe ilości jabłek z Chile trafiły na rynek amerykański (ponad 133,0 tys. ton), a także do Holandii (ponad 77,0 tys. ton), Kolumbii (niecałe 68,0 tys. ton), do Arabii Saudyjskiej i na Tajwan.
Wielkość importu pozostaje na niemal zerowym poziomie i corocznie do Chile trafia od 0,6 do 1,0 tys. ton. Pozostałe ilości jabłek, ktore nie zostaną wyeksportowane ani spożyte na lokalnym rynki kierowane są do przetworzenia – w bieżąym roku może to być około 350,0 tys. ton.
Za: FAMMU/FAPA
pg