Według prognozy na 1 marca 2016 roku tegoroczna produkcja pomidorów we Francji szacowana jest na około 614,2 tys. ton. To o 6% więcej wobec roku poprzedniego i o około 8% więcej wobec średniej wielkości produkcji pomidorów w tym kraju z ostatnich pięciu lat.
W bieżącym roku warzywa te uprawiane są na łącznej powierzchni 2,3 tys. ha – o 1% mniejszej wobec roku poprzedniego. Znakomita większość uprawianych we Francji pomidorów to warzywa szklarniowe – w roku 2016 szacuje się ich zbiory na około 599,6 tys. ton.
W minionym roku Francuzi wyeksportowali w sumie 242,8 tys. ton pomidorów w tym największe ilości skierowano do pozostałych państw unijnych – przeszło 233,0 tys. ton w tym najwięcej do Niemiec 75,2 tys. ton oraz do Belgii – niecałe 33,0 tys. ton. Zdecydowanie więcej pomidorów zaimportowano – w sumie w całym minionym roku było to 540,0 tys. ton z czego około 335,0 tys. ton to import z państw trzecich, pozaunijnych.
Największym eksporterem pomidorów na francuski rynek w roku 2015 było Maroko – ponad 310,0 tys. ton oraz wśród krajów wspólnotowych Hiszpania z wynikiem ponad 124,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA