Turecki Urząd Statystyczny opublikował dane dotyczące ubiegłorocznych zbiorów owoców i warzyw w Turcji. Według tych danych produkcja warzyw w roku 2016 wzrosła o 2,4% wobec danych z roku 2015, a owoców o 6,8%.
Grudniowe statystyki mówią o zbiorach warzyw na poziomie 30,3 mln ton (dokładnie 30 mln 267 tys. ton) wobec 29,6 mln ton rok wcześniej, a dla owoców 19,0 mln wobec 17,8 mln ton w roku 2015. Dla porównania październikowa prognoza – drugi przedwynikowy szacunek zakładał ubiegłoroczną produkcję warzyw na poziomie 30,2 mln ton, a owoców odpowiednio 18,9 mln ton.
W przypadku warzyw największy wzrost zbiorów odnotowała cebula – około 12%, melony – 7,8% oraz bakłażany – ponad 6%, wśród owoców zaś mandarynki – 15,6% oraz jabłka – 13,9%.
za: FAMMU/FAPA