W sezonie 2014/2015 konsumpcja brzoskwiń i nektarynek wzrośnie o około 4% do wielkości 2,87mln ton. Najwięcej tych owoców spożywane jest we Włoszech i Hiszpanii, w postaci świeżej. Państwa unijne są netto eksporterem omawianych owoców – w sezonie 2014/2015 import szacowany jest na około 30,0 tys. ton, a najwięcej na unijny rynek trafi owoców z Chile, RPA i Maroka.
W bieżącym sezonie eksport przekroczy 350,0 tys. on, a najwięcej owoców, według wstępnych szacunków, miało trafić jak co roku do Rosji – jednak opracowanie zostało przygotowane przed wprowadzeniem przez Rosjan embargo na unijne owoce. Wstępnie zakładano wielkość wysyłki w tym kierunku na około 165,0 tys. ton. Poza Rosją co roku spore ilości unijnych brzoskwiń i nektarynek trafiają do Szwajcarii i na Ukrainę – po około 30,0 tys. ton oraz do Brazylii – 28,0 tys. ton i Norwegii – ponad 10,0 tys. ton. Najwięcej jednak kraje unijne eksportują omawianych owoców między sobą, a liderem na wewnętrznym rynku jest Hiszpania, której tegoroczną wielkość eksportu do pozostałych państw unijnych oszacowano na758,5 tys. ton – czyli 60% lokalnych zbiorów kierowane jest na eksport. Drugi co do wielkości eksporter do innych państw członkowskich to Włochy z prognozowaną wielkością 370,0 tys. ton w bieżącym roku. Najwięcej z tych dwóch państw importują Niemcy – około 300,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA