Jak policzył Instytut, w firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w październiku 2015 roku, porównując do października 2014 roku, była większa o 36 proc.
Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek zwiększyła się w październiku aż o 120 proc., wytwarzanych z owoców cytrusowych – o 19 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 5 proc.
Instytut policzył, że w dziesięciu miesiącach ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 roku o 14 proc., do 543,6 tys. ton.
Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się w tym okresie o 25 proc., z owoców cytrusowych – o 16 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 9 proc.
Źródło:
owocowe omijam za dużo cukru nawet jeśli naturalnego, z warzywnych polecam sok ze świeżych pomidorów 100% Gomaru Pińczów, samej się takiego soku nie wyciśnie