Produkujemy coraz więcej soków owocowych

Dynamicznie rośnie produkcja soków pitnych z owoców - informuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Jak policzył Instytut, w firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych w październiku 2015 roku, porównując do października 2014 roku, była większa o 36 proc.

Produkcja soków pitnych produkowanych z jabłek zwiększyła się w październiku aż o 120 proc., wytwarzanych z owoców cytrusowych – o 19 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych i owocowo-warzywnych o 5 proc.

Instytut policzył, że w dziesięciu miesiącach ubiegłego roku produkcja pitnych soków owocowych i owocowo-warzywnych wzrosła w relacji do analogicznego okresu 2014 roku o 14 proc., do 543,6 tys. ton.

Produkcja soków pitnych wytwarzanych z jabłek zwiększyła się w tym okresie o 25 proc., z owoców cytrusowych – o 16 proc., a pozostałych soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo-warzywnych o 9 proc.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUpowszechnić ubezpieczenia pakietowe
Następny artykułParch, mączniak i … zwójkówki – czym chronić sady?

1 KOMENTARZ

  1. owocowe omijam za dużo cukru nawet jeśli naturalnego, z warzywnych polecam sok ze świeżych pomidorów 100% Gomaru Pińczów, samej się takiego soku nie wyciśnie

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.