Ponad 150 produktów spożywczych w jedenastu kategoriach walczyło o medale i wyróżnienia targowe. Propozycje producentów i przetwórców przeszły oczekiwania wszystkich, a wysublimowane efekty smakowe i zapachowe zaskoczyły nawet wymagające kubki smakowe profesjonalistów zasiadających w Jury. W czwartek, podczas spotkania z mediami zostały ogłoszone wyniki.
Przyznano dziewięć złotych medali, dwanaście wyróżnień, dwie nagrody w kategorii „debiuty” – krajowy i zagraniczny, ale jak powiedział, ogłaszając wyniki, Przewodniczący Jury Jarosław Uściński, wszystkie produkty były wyjątkowej jakości, często oryginalne w smaku
i niebanalnie opakowane.
Wśród laureatów Konkursu o Złoty Medal Targów WorldFood Warsaw 2017 znalazły się następujące propozycje z branży ogrodniczej:
Żywność ekologiczna
Złoty Medal: Czarny czosnek BIO, firmy Pięć Przemian Simpatiko s.c.
Wyróżnienie: Świeży daktyl Fresh Dates Medjool, rozmiar Large, 100% BIO, firmy Organic House
Przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
Złoty Medal: Salsa paprykowa z chili i czosnkiem , firmy SPO Twój Ogród Przemysław Koszałkowski
Wyróżnienie: pasztet selerowy wegetariański, firmy Pracownia Mniam Sp. z o.o
Wyroby piekarnicze, cukiernicze, słodycze, przekąski
Złoty Medal: Czekolada Miód Malina Chili, firmy Healthy Food Park Sp. z o.o.
Wyróżnienie: Chałwa Lniana Żurawinowa, firmy GJ-GACA Janusza Gaca
Produkty mrożone i dania gotowe
Złoty Medal: Ekologiczny bigos wegański, firmy Farma Świętokrzyska
Napoje
Złoty Medal: Sok 100% z wiśni tłoczony, firmy Tłocznia Soków Owocowych Vero Dariusz Kuna
Innowacje
Złoty Medal: Glazura balsamiczna o smaku czarnej porzeczki, firmy OCTIM Wytwórnia Octu i Musztardy Sp. z o.o.
Napoje alkoholowe
Złoty Medal: Wino białe wytrwane Solaris 2015, firmy Winnica Turnau
Debiut polski
Burak Czerwony kiszony suszony, firmy FPH Paula Sp. z o.o. Sp.k.
Wręczenie statuetek i medali targowych odbędzie się 12 kwietnia podczas wieczornej Gali.
Targi WorldFood odbędą się po raz czwarty w Warszawie. W tym roku będą gościć około 300 wystawców z kraju i zagranicy. W tej edycji atrakcją targową będzie pawilon włoski Bellavita, w którym odbędą się warsztaty kulinarne z udziałem m.in. Andrea Camastra – szefa kuchni i współwłaściciela warszawskiej restauracji Senses odznaczonej prestiżową gwiazdką Michelin, Umberto Vezzoli z T. Bistrot by Mezoli z Milanu oraz Tomasza Koleckiego ze Stowarzyszenia Sommelierów Polskich.
pg