Turecki Urząd Statystyczny podał właśnie najnowsze dane dotyczące ubiegłorocznej produkcji owoców i warzyw w tym kraju. W całym 2013 roku łączne zbiory warzyw w tym kraju wyniosły 28,5 mln ton – czyli o 2,3% więcej wobec wielkości za rok 2012 (w przypadku danych produkcji warzyw w Turcji w wielkość tą włączono również zbiory arbuzów). Dla owoców ubiegłoroczna wielkość produkcji wzrosła o 1,2% do 18,2 mln ton. Największy wzrost w produkcji warzyw odnotowały sałaty – o 10,3%, brokuły – o 12,5% oraz niecałe 10% czosnek i cebula, a największy spadek w ubiegłorocznych zbiorach odnotowała marchew – ponad 20%, a także sałata lodowa – o 7%. W owocach największe straty dotknęły fig i winogron, a największy przyrost odnotowały zbiory orzechów pistacjowych – przeszło 40%, laskowych – o 17% oraz jabłek o ponad 8% i ponad 7% pomarańczy.
Oznacza to, że produkcja jabłek w Turcji – rosnąca nieustannie od kilkunastu lat – przekroczyła poziom 3,1 mln ton. Od ponad pięciu lat produkcja pomidorów przekracza w tym kraju 10 mln ton – w trzech ostatnich utrzymuje się powyżej 11 mln ton. Turcja jest też liderem w produkcji orzechów laskowych – w roku ubiegłym zebrała ich ponad 770 tys. ton.
Jednym z głównych rynków zbytu produktów ogrodniczych jest dla Turcji Federacja Rosyjska.
Za: FAMMU/FAPA
pg