Uchwalona przez Sejm w kwietniu nowela daje możliwość sprzedaży przez rolników i członków ich rodzin produktów żywnościowych wytworzonych z własnych surowców, bez konieczności rejestracji działalności gospodarczej. Dotychczas rolnicy nie mogli legalnie sprzedawać przetworzonej żywności, np. serów, kiełbas czy dżemów.
Prezydent podpisał nowelizację podczas wizyty w Zastawnie koło Elbląga, w gospodarstwie agroturystycznym, które jest farmą ekologiczną.
Jak podkreślił Komorowski, nowela „daje nowe szanse, istotne przede wszystkim z punktu widzenia mniejszych gospodarstw rolnych”. – Ta ustawa jest kamieniem milowym do uzyskania możliwości, jakie mają rolnicy w wyżej rozwiniętych krajach Europy Zachodniej, gdzie podziwiamy współtworzenie kultury kulinarnej, która wzbogaca wartości poszczególnych regionów i miejscowości – ocenił Komorowski.
Chodzi o to – mówił prezydent – by ułatwić rolnikom sprzedaż bezpośrednią, tak by „miała ona charakter działania legalnego i pożądanego”. Komorowski wyraził nadzieję, że „to zachęci wiele osób do działania zgodnego z przepisami i z korzyścią dla siebie”.
– Jestem przekonany, że będą potrzebne dalsze działania, rozstrzygnięcia na poziomie Ministerstwa Zdrowia; odpowiednie rozporządzenie, które pozwoliłoby wzbogacić tę ofertę w zakresie sprzedaży bezpośredniej własnych produktów wytworzonych w gospodarstwie m.in. o przetworzoną kapustę – dodał prezydent. W jego ocenie, „na pewno wielkim wyzwaniem będą produkty mięsne (…) ale absolutnie warte podjęcia, tak jak to zostało rozwiązane w krajach Europy Zachodniej z korzyścią dla rolników producentów i korzyścią dla klientów”.
– To jest szansa na wyjątkowo smaczną żywność i wybieranie tego, co odpowiada najlepiej ludzkim gustom i przyzwyczajeniom – uważa Komorowski.
Zdaniem prezesa Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktora Szmulewicza, podpisana we wtorek ustawa „daje szansę zwłaszcza gospodarstwom mniejszym, które mają dużo siły roboczej własnej do przetwarzania różnych produktów i sprzedawania bezpośrednio, czy to na rynku, czy w gospodarstwie, pomijając pośredników”.
– Dziś rolnik będzie miał prawo, bez żadnych obaw ze strony różnych służb czy urzędów skarbowych, prowadzenia tej sprzedaży. Rolnik musi zgłosić działalność w urzędzie skarbowym, będzie prowadził książkę sprzedaży, a wartość sprzedaży bezpośredniej nie może przekroczyć 150 tys. euro. Od tej działalności będzie płacił 2 proc. podatek nie wychodząc z ubezpieczenia KRUS – wyjaśnił Szmulewicz.
Zmiany w ustawie o podatku dochodowym od osób fizycznych i w ustawie o swobodzie działalności gospodarczej zostały przygotowane przez senatorów w połowie 2013 r. Ich intencją była chęć aktywizacji mieszkańców wsi i zwiększanie przychodów rodzin wiejskich.
Uchwalone przepisy nie przewidują sprzedaży, nawet niewielkich ilości, przetworów rolnych bez opodatkowania. Nowe przepisy mają wejść w życie 1 stycznia 2016 r.
Źródło: