Pod takim tytułem 10 czerwca 2014 r. w restauracji Żurawina w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Polskiej Rady Winiarstwa. Przy lampce wina i szklaneczce schłodzonego cydru zgromadzeni goście wszystkimi zmysłami odkrywali ukryte w winie tajemnice. Przewodnikami w niezwykłej podróży po winiarskim świecie byli prelegenci: prezes firmy Ambra SA Robert Ogór, członek zarządu, dyrektor ds. produkcji i inwestycji Anna Kalinowska z firm Henkell&Co VINPOL Polska Sp. z o.o. oraz sommelier Jerzy Kruk.
Złoty medal PRW – wybór konsumentów
Konferencja była również okazją do wręczenia nagród w konkursie organizowanym przez Polską Radę Winiarstwa. – Konkurs Złoty Medal PRW organizujemy, corocznie od 1991 r. w ramach promocji kultury picia wina. Od dwóch lat wychodzimy z nim bezpośredni do konsumentów. To oni, a nie jak to było wcześniej eksperci, decydują o tym, który produkt zostanie nagrodzony – mówi Elżbieta Pawłowska, Dyrektor Biura Polskiej Rady Winiarstwa.
Tegoroczna edycja przebiegała pod hasłem „Celebruj winem najważniejsze okazje w roku”. – Naszym celem było pokazanie, że wyroby winiarskie świetnie pasują do różnych, mniej i bardziej uroczystych wydarzeń w naszym życiu – mówi Elżbieta Pawłowska.
Konsumenci w drodze głosowania internetowego wyłonili produkty, które najchętniej wybraliby do spożycia przy danej okazji. W ten sposób laureatami zostali:
Cydr Lubelski (Ambra SA) w kategorii Letnie Garden Party
Celebro Argentina (Jantoń SA Sp.K.) w kategorii Food&Wine
Zbójeckie Grzane Korzenne (Jantoń S.A. Sp.K.) w kategorii Długie Zimowe Wieczory
Martini Royal Bianco (Bacardi – Martini Polska Sp. z o.o.) w kategorii Świętujemy!
Nagrody firmom, których produkty zostały wyróżnione w konkursie wręczył przewodniczący Polskiej Rady Winiarstwa Edmund Kośnik.
Za: KRW
pg