Ranking krajów, w których najczęściej znajdywano w 2016 skażoną żywność – utworzony po przeanalizowaniu 80 tysięcy próbek w 30 krajach otwiera Malta z 10,7% próbek żywności wykazujących podwyższony poziom pozostałości pestycydów. Kolejne miejsca zajmują Luksemburg (8,3%), Holandia (7,5%), Cypr (6,8%), Francja (6,4%), Hiszpania (6,3%), Norwegia (5,7%), Bułgaria (4,9%), Belgia 4,8%), Czechy (4,5%).
Najczystszą żywność znajdowano w próbkach następujących państw: Rumunia (73,8% badanych próbek było wolnych od skażeń), Łotwa (73,5%), Słowenia (72,8%), Estonia (67,9%), Włochy (64,8%), Hiszpania (64,4%), Litwa (62,3%), Cypr (62,1%), Chorwacja (62,0%), Malta (61,8%).
Jak widać powyżej na przykładzie Malty, Hiszpanii czy Cypru – na każdym rynku można znaleźć różnej jakości produkty, a statystykami na ten temat łatwo żonglować.
Za: kurkul.com
Normal
0
21
false
false
false
PL
X-NONE
X-NONE
/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}