Pozostałości w żywności – ranking krajów według EFSA

Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (European Food Safety Authority, EFSA) firmuje przegląd jakości produktów żywnościowych pod kątem pozostałości pestycydów dostępnych w poszczególnych krajach Europy.

Ranking krajów, w których najczęściej znajdywano w 2016 skażoną żywność – utworzony po przeanalizowaniu 80 tysięcy próbek w 30 krajach otwiera Malta z 10,7% próbek żywności wykazujących podwyższony poziom pozostałości pestycydów. Kolejne miejsca zajmują Luksemburg (8,3%), Holandia (7,5%), Cypr (6,8%), Francja (6,4%), Hiszpania (6,3%), Norwegia (5,7%), Bułgaria (4,9%), Belgia 4,8%), Czechy (4,5%).

Najczystszą żywność znajdowano w próbkach następujących państw: Rumunia (73,8% badanych próbek było wolnych od skażeń), Łotwa (73,5%), Słowenia (72,8%), Estonia (67,9%), Włochy (64,8%), Hiszpania (64,4%), Litwa (62,3%), Cypr (62,1%), Chorwacja (62,0%), Malta (61,8%).

Jak widać powyżej na przykładzie Malty, Hiszpanii czy Cypru – na każdym rynku można znaleźć różnej jakości produkty, a statystykami na ten temat łatwo żonglować.

Za: kurkul.com

Normal
0

21

false
false
false

PL
X-NONE
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:Standardowy;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin-top:0cm;
mso-para-margin-right:0cm;
mso-para-margin-bottom:10.0pt;
mso-para-margin-left:0cm;
line-height:115%;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:11.0pt;
font-family:”Calibri”,”sans-serif”;
mso-ascii-font-family:Calibri;
mso-ascii-theme-font:minor-latin;
mso-hansi-font-family:Calibri;
mso-hansi-theme-font:minor-latin;
mso-bidi-font-family:”Times New Roman”;
mso-bidi-theme-font:minor-bidi;
mso-fareast-language:EN-US;}

Related Posts

None found

Poprzedni artykułUkraińskie owoce na rynkach azjatyckich
Następny artykuł„Ekościema”, czyli uważajmy na produkty i usługi „bio”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.