Cydr Lubelski Klasyczny otrzymał znak Poznaj Dobrą Żywność na kolejne trzy lata. Prestiżowe wyróżnienie przyznaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Program „Poznaj Dobrą Żywność” od 2004 roku nagradza produkty o wyróżniającej się jakości, spełniające surowe oraz precyzyjnie określone kryteria opracowane przez Kolegium Naukowe ds. jakości produktów żywnościowych.
– Wyróżnienie znakiem Poznaj Dobrą Żywność jest dla nas uhonorowaniem wysiłków wkładanych w naturalny proces produkcji Cydru Lubelskiego prosto z jabłka. Fermentujemy go prosto z soku z wytłoczonych jabłek, wykorzystując technologię do produkcji win musujących i nie używamy ani koncentratu, ani sztucznych dodatków – mówi Robert Walewski, brand manager marki Cydr Lubelski.
Rynek cydrów w Polsce osiągnął wartość ok. 100 mln zł rocznie (ok. 15 mln l).
za: mat. PDŻ
pg
pg