Jak poinformował Krzysztof Staszewski, prezes Stowarzyszenia „Pro Carpathia” – inicjatora powstania klastra, do stowarzyszenia przystąpiło dotychczas 20 przedsiębiorców i instytucji. Są wśród nich m.in. zakłady mięsne, cukiernie i piekarnie z woj. podkarpackiego.
– Przede wszystkim zależy nam na promowaniu żywności tradycyjnej, produkowanej przez członków klastra. Pomysłów jak to robić mamy dużo – m.in. różnego rodzaju wydawnictwa czy akcje informacyjne. Chcemy także dystrybuować nasze produkty z logo klastra – dodał. Staszewski zaznaczył, że ważnym elementem funkcjonowania klastra będzie wspomaganie producentów w poszukiwaniu programów unijnych, z których będą oni mogli pozyskiwać pieniądze m.in. na zakup maszyn i urządzeń czy rozbudowę firm.
Klaster to geograficzne skupisko firm danej branży. Przedsiębiorstwa te konkurują, ale równocześnie, w pewnych obszarach, współpracują, dzięki czemu osiągają korzyści. Jednym z najsłynniejszych przykładów klastrów jest Dolina Krzemowa w USA.
Źródło: