Alicja Skoczylas z Podkarpackiej Regionalnej Organizacji Turystycznej w Rzeszowie, która wyda przewodnik, poinformowała, że będzie on zawierał oprócz opisu miejsc, również opisy imprez, takich jak jarmarki czy kiermasze, na których promowane jest regionalne „jadło i wino”. – W sumie na nasz konkurs zgłosiło się 47 podmiotów, wśród nich najwięcej było obiektów gastronomicznych. Sporo zgłoszeń dotyczyło również imprez promujących podkarpackie przysmaki. Zgłosiło się także pięć winnic – dodała.
W przewodniku wszystkie miejsca czy imprezy będą szczegółowo opisane. Każde ze zgłoszeń, które wpłynęły w ramach konkursu, było sprawdzane i certyfikowane.
Skoczylas podkreśliła, że głównym celem konkursu było wyłonienie i nagrodzenie podmiotów gospodarczych branży turystycznej świadczących usługi kulinarno-gastronomiczne na najwyższym poziomie, w których – jak zaznaczyła – turysta ma możliwość posmakować podkarpackiego „jadła i wina”.
Przewodnik, który będzie efektem tego konkursu, ma być wydany w formie książki do końca listopada br. Będzie także dostępny na stronie internetowej www.podkarpackie.travel.pl.
Jak powiedziała Skoczylas, prawdopodobnie w przyszłym roku PROT ponownie zorganizuje konkurs i zaktualizuje przewodnik.
Źródło: