Powołano izbę gospodarczą żywności naturalnej

Ponad 50 lokalnych przedsiębiorców, producentów, przetwórców i sprzedawców powołało w Gdańsku Pomorską Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej. Organizacja ma pomóc w promocji wytwarzanej żywności i w ubieganiu się o środki unijne.
Próby utworzenia Pomorskiej Izby Gospodarczej Żywności Naturalnej i Tradycyjnej podejmowane były w regionie od kilku lat. Odbyło się w tej sprawie wiele spotkań. Organizacja ma reprezentować interesy przedsiębiorców korzystających z lokalnych surowców w produkcji żywności i potraw, kultywujących tradycje i dziedzictwo kulinarne Pomorza. Członkowie Izby prowadzą m.in. piekarnie, przetwórnie mięsa i runa leśnego, fermę gęsi, gospodarstwa agroturystyczne, pensjonaty, restauracje i bary.
 
Jest pomysł, aby Izba zaprezentowała produkty swoich członków podczas międzynarodowych targów żywności Slow Food w Stutgarcie.
 
Dyrektor Pomorskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego (PODR) w Gdańsku Aleksander Mach powiedział PAP, że przynależność do Izby daje możliwość pozyskania wsparcia finansowego na realizowanie wspólnych projektów np. na prowadzenie punktu sprzedaży produktów lokalnych, regionalnych ekologicznych.
 
Izba ma prawo opiniować wszystkie projekty dotyczące wsi, rolnictwa, jak np. Program Rozwoju Obszarów Wiejskich, czyli sposób wydawania funduszy unijnych.
 
„Pojedynczy producent ma niewielki wpływ na to, co się dzieje na rynku, może dużo mniej niż izba skupiająca ponad 50 producentów” – tłumaczył. Dodał, że Izba daje szansę na zdobycie pieniędzy na kampanie promocyjne.
 
„Dziś głosy pojedynczych, malutkich gospodarstw tak naprawdę nic nie znaczą, a należąc do Izby mogą uczestniczyć w przygotowywaniu konkretnych ustaw, bo postulaty Izby muszą być poważniej traktowane” – dodał.
 
Regionalną Izbę Gospodarczą Żywności Naturalnej i Tradycyjnej ponad dwa lata temu powołano w woj. warmińsko-mazurskim.
 
PODR w Gdańsku szacuje, że w województwie jest ok. 800 producentów żywności lokalnej i tradycyjnej. Działa też ok. 600 gospodarstw ekologicznych. Ocenia się, że zwiększa się zainteresowanie rolników przejściem na ekologiczny sposób prowadzenia gospodarstwa.
 
Województwo pomorskie pod względem liczby zarejestrowanych produktów regionalnych jest na drugim miejscu w kraju; ma ich łącznie 136. W całym kraju na listę wpisanych jest 1229 produktów.
 
Województwo pomorskie od października 2008 roku należy też do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Należy do niej ponad 50 podmiotów, m.in. producentów, przetwórców żywności, restauratorów oraz właścicieli sklepów i gospodarstw agroturystycznych.

Za:  

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDla producentów Nadwiślanki
Następny artykułNieprawidłowości w ARiMR?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.