Potrzebna dywersyfikacja

Na IV Międzynarodowej Konferencji „Komercyjne Warzywnictwo”, która miała miejsce 21 lutego w Kijowie wiele mówiono o konieczności dywersyfikacji produkcji warzyw w ukraińskich gospodarstwach.
W ostatnich latach ogrodnicy Ukrainy chętnie skupiali się na produkcji warzyw „zestawu barszczowego” (kapusta biała, cebula, burak ćwikłowy, marchew i kilka jeszcze gatunków mniejszego znaczenia). Ich nadprodukcja wywołała spadek cen i brak opłacalności. W tym samym czasie kraj ten zaimportował, na przykład,  słodkiej papryki za 15,5 mln USD, pietruszki korzeniowej za 3 mln USD, kabaczków za 1,7 mln USD. W dziesiątce najczęściej sprowadzanych warzyw znajdują się również sałaty i koper ogrodowy. Wszystkie te gatunki z powodzeniem można uprawiać na Ukrainie uzyskując ceny lepsze , niż za warzywa podstawowe. 
Aleksander Bielenkij, Kijów

Related Posts

None found

Poprzedni artykułNajnowsza prognoza produkcji pomidorów przemysłowych
Następny artykułPowiększa się sieć rynków hurtowych

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.