Na IV Międzynarodowej Konferencji „Komercyjne Warzywnictwo”, która miała miejsce 21 lutego w Kijowie wiele mówiono o konieczności dywersyfikacji produkcji warzyw w ukraińskich gospodarstwach.
W ostatnich latach ogrodnicy Ukrainy chętnie skupiali się na produkcji warzyw „zestawu barszczowego” (kapusta biała, cebula, burak ćwikłowy, marchew i kilka jeszcze gatunków mniejszego znaczenia). Ich nadprodukcja wywołała spadek cen i brak opłacalności. W tym samym czasie kraj ten zaimportował, na przykład, słodkiej papryki za 15,5 mln USD, pietruszki korzeniowej za 3 mln USD, kabaczków za 1,7 mln USD. W dziesiątce najczęściej sprowadzanych warzyw znajdują się również sałaty i koper ogrodowy. Wszystkie te gatunki z powodzeniem można uprawiać na Ukrainie uzyskując ceny lepsze , niż za warzywa podstawowe.
Aleksander Bielenkij, Kijów