W 2017 r. UE sprowadziła z państw trzecich 568 069 ton (+ 8%) pomidorów o wartości 647,7 mln EUR (+ 22%). Maroko wzmocniło swoją pozycję wiodącego dostawcy tego warzywa, dostarczając 71% całości importowanych pomidorów – czyli 404 983 tony za 487 712 milionów euro. Jest to wzrost odpowiednio o 3% i 17% w porównaniu do 2016 r. Łącznie marokański wwóz warzyw do UE w 2017 r. wyniósł 724 176 t za 1,02 miliona euro.
Turcja zajmuje drugie miejsce jako dostawca pomidorów do UE – z 101,140 tonami (+ 4%) i 104 milionami euro (+ 63%).
Drugim najważniejszym produktem importowanym w UE z krajów trzecich są ziemniaki – przywieziono ich w 2017 roku w sumie 430 493 ton (+ 14%), o wartości 160 mln euro Wiodącym dostawcą był Egipt z 220 949 t (+ 40%), na drugie miejsce spadł Izrael z 177 943 t (-7%).
W rankingu przywożonych produktów trzecia jest cebula – w 2017 roku z państw trzecich do UE trafiło jej w sumie 303 424 ton (-14%) o wartości 265 mln euro (-14%). Głównym dostawcą jest Egipt z 80 998 t (-7%) za 60 milionów euro (-5,5%).
Źródło: fruchthandel.de