Pomidor najpopularniejszy w Niemczech

Jak informują źródła niemieckie, pomidor to najchętniej spożywane w Niemczech warzywo. W sezonie 2012/2013 średnio na 1 Niemca przypadło spożycie na poziomie 20,6 kg, przy czym około 6,7 kg stanowił pomidor świeży, a pozostałe 13,9 kg to przetwory pomidorowe.
Biorąc pod uwagę liczbę obywateli Niemiec i ich średnioroczne spożycie pomidorów oraz przetworów pomidorowych wynik jednoznacznie informuje, iż roczne zapotrzebowanie na te produkty to nawet około 1,7 mln ton. Dla porównania Niemcy produkują corocznie jedynie około 3,6% łącznego popytu na pomidory świeże, a w sezonie 2012/2013 lokalna produkcja pomidorów to zaledwie 61,2 tys. ton. W związku z powyższym Niemcy uzależnieni są od importu pomidorów, których w minionym, 2012 roku wyniósł w wypadku świeżych warzyw aż 637,1 tys. ton, w tym głównie importuje się te warzywa z pozostałych państw Unii Europejskiej. Największym dostawcą na niemiecki rynek
pozostaje Holandia z ubiegłorocznym wynikiem 354,3 tys. ton oraz kolejno Hiszpania- 163,5 tys. ton, Belgia – 58,6 tys. ton oraz Włochy – niecałe 30,0 tys. ton. Import z państw trzecich jest w
zasadzie nieistotny – w minionym roku wyniósł jedynie 45,7 tys. ton, z czego 360,0 tys. ton to dostawy marokańskich pomidorów.
Za: FAMMU/FAPA

Related Posts

None found

Poprzedni artykułFundusze na wsparcie wiejskiej turystyki na Warmii
Następny artykułDłuższe terminy rejestracji dla polskich szkółkarzy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.