Jak informują źródła niemieckie, pomidor to najchętniej spożywane w Niemczech warzywo. W sezonie 2012/2013 średnio na 1 Niemca przypadło spożycie na poziomie 20,6 kg, przy czym około 6,7 kg stanowił pomidor świeży, a pozostałe 13,9 kg to przetwory pomidorowe.
Biorąc pod uwagę liczbę obywateli Niemiec i ich średnioroczne spożycie pomidorów oraz przetworów pomidorowych wynik jednoznacznie informuje, iż roczne zapotrzebowanie na te produkty to nawet około 1,7 mln ton. Dla porównania Niemcy produkują corocznie jedynie około 3,6% łącznego popytu na pomidory świeże, a w sezonie 2012/2013 lokalna produkcja pomidorów to zaledwie 61,2 tys. ton. W związku z powyższym Niemcy uzależnieni są od importu pomidorów, których w minionym, 2012 roku wyniósł w wypadku świeżych warzyw aż 637,1 tys. ton, w tym głównie importuje się te warzywa z pozostałych państw Unii Europejskiej. Największym dostawcą na niemiecki rynek
pozostaje Holandia z ubiegłorocznym wynikiem 354,3 tys. ton oraz kolejno Hiszpania- 163,5 tys. ton, Belgia – 58,6 tys. ton oraz Włochy – niecałe 30,0 tys. ton. Import z państw trzecich jest w
zasadzie nieistotny – w minionym roku wyniósł jedynie 45,7 tys. ton, z czego 360,0 tys. ton to dostawy marokańskich pomidorów.
Za: FAMMU/FAPA