Celem Konkursu jest promowanie najlepszych polskich producentów żywności i wytwarzanych przez nich produktów, charakteryzujących się najwyższą jakością.
Konkurs odbywa się w dwóch etapach. Etap wojewódzki organizuje Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego. W konkursie uczestniczą firmy rolno-spożywcze, działające na terenie województwa małopolskiego. Do konkursu wojewódzkiego przystąpi 20 małopolskich firm z branży mięsnej, mleczarskiej, zbożowej i innych. Kapituła powołana przez Marszałka Województwa Małopolskiego dokona oceny produktów i nominacji do edycji ogólnopolskiej.
Uroczystości wręczenia nominacji dokona: Wojciech Kozak – wicemarszałek Województwa Małopolskiego oraz Bronisław Dutka – dyrektor Małopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Nominowane firmy będą mogły przystąpić do drugiego – ogólnopolskiego etapu konkursu. Spośród firm wybranych przez Kapitułę Wojewódzką, Kapituła Ogólnopolska wyłoni laureatów XVIII edycji Inicjatywy Pozytywistycznej „Polski Producent Żywności 2014”. Wręczenie tytułów „Polski Producent Żywności 2014” nastąpi we wrześniu 2014 r. w czasie trwania targów Polagra Food 2014 w Poznaniu. Wyróżnione firmy uzyskają prawo do oznakowania swoich wyrobów tytułem i logo Inicjatywy.
Źródło: materiały organizatora