Ośmiu producentów żywności z regionu łódzkiego zostało nominowanych do udziału w ogólnopolskim etapie konkursu Polski Producent Żywności 2013. Innowacyjnym Producentem Żywności została Gminna Spółdzielnia "Samopomoc Chłopska" w Szadku. Finał wojewódzkiego etapu konkursu odbył się w piątek, 22 lutego podczas targów Regiony Turystyczne "Na Styku Kultur" w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym w Łodzi.
Jak poinformował w piątek PAP Urząd Marszałkowski w Łodzi, kapituła wybrała osiem firm, które zostały nominowane do reprezentowania województwa w ogólnokrajowym etapie konkursu Polski Producent Żywności 2013.
W kategorii sery i inne produkty mleczne nominowana została Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Głuchowie za twaróg półtłusty krajanka, a w kategorii mięso oraz produkty mięsne Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Jacek Podgórniak za szynkę felinowską. W kategorii warzywa i owoce przetworzone etap regionalny wygrali: Przedsiębiorstwo Hektor z Działoszyna za szpinak krojony z czosnkiem oraz spółka Provincja z Tomaszówka za tarninę z żurawiną.
Piekarnia „CHLEBUŚ” Krzysztof Milczarek z Łodzi za chleb żytni z żurawiną nominowana została w kategorii wyroby piekarnicze i cukiernicze, a wśród napojów: Wiatrowy Sad Grażyna Wiatr za sok jabłkowy z owocem czarnego bzu oraz firma ACER Export-Import Paweł Skwarka w Gałkowie Dużym za nalewkę alkoholową z borówki wysokiej. Nominację do etapu ogólnopolskiego otrzymało także Specjalistyczne Gospodarstwo Pszczelarskie Gładys z Brzezin za miód mniszkowy.
Nagrodę marszałka województwa łódzkiego dla Innowacyjnego Producenta Żywności 2013 otrzymała Gminna Spółdzielnia „Samopomoc Chłopska” w Szadku za golonkę zapiekaną w cieście chlebowym.
Za: