Kilkanaście firm z regionu łódzkiego zgłosiło się już do wojewódzkiego etapu konkursu Polski Producent Żywności 2013. Termin zgłoszeń minąl w piątek; organizatorzy liczą, że w konkursowe szranki stanie mniej więcej 30 firm z regionu. Finał konkursu odbędzie się 22 lutego podczas targów "Na Styku Kultur" w Centrum Konferencyjno-Wystawienniczym w Łodzi.
Jak poinformowała rzeczniczka marszałka woj. łódzkiego Joanna Blewąska, dotąd wpłynęło 14 zgłoszeń od producentów żywności z regionu. – Mamy kilkanaście deklaracji złożenia dokumentów w piątek. Spodziewamy się startu w sumie ok. 30 firm – dodała.
Udział w konkursie mogą wziąć producenci artykułów żywnościowych mający siedzibę na terenie województwa łódzkiego. Najlepsze produkty będą wyłaniane w kilku kategoriach: sery i inne produkty mleczne, mięso świeże oraz produkty mięsne, przetwory rybołówstwa, w tym ryby, warzywa i owoce (także przetworzone), wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, napoje alkoholowe i bezalkoholowe oraz inne produkty.
Producenci startujący w konkursie przez trzy targowe dni będą mogli prezentować swoje wyroby. Kapituła wybierze maksymalnie osiem firm, które zostaną nominowane do reprezentowania województwa w ogólnokrajowym etapie konkursu. „Komisja konkursowa oceniać będzie walory smakowe, oryginalność produktu, opakowanie i jego funkcjonalność oraz prawidłowość oznakowania artykułu. Po uwagę brany będzie także sposób prezentacji” – zapowiedziała Blewąska. Dodatkowym wyróżnieniem w tym roku będzie tytuł Innowacyjnego Producenta Żywności. Podczas targów na stoiskach producentów będzie można nie tylko skosztować, ale także kupić wysokiej jakości pieczywo, wyroby wędliniarskie, przetwory warzywne, wyroby mleczarskie, miody i słodycze.
W ubiegłorocznej edycji konkursu wzięło udział 27 producentów żywności z regionu łódzkiego.
Źródło: