Import owoców świeżych do Polski w roku 2012 uległ spadkowi zarówno w ujęciu ilościowym jak i wartościowym. W sumie zaimportowaliśmy – 1,19 mln ton owoców za nieco ponad 890,8 mln EUR. W 2012 roku 65% łącznie sprowadzonych do Polski owoców pochodziło z państw unijnych - w sumie 781,1 tys. ton wobec 834,6 tys. ton rok wcześniej.
Jak co roku największe ilości owoców zaimportowanych z tego kierunku stanowiły owoce cytrusowe – łącznie było to około 339,5 tys. ton cytrusów, ponad 102 tys. ton brzoskwiń i nektarynek, ponad 81 tys. ton arbuzów, ponadto niecałe 83 tys. ton winogron, a także niecałe 48 tys. ton jabłek i 32,5 tys. ton owoców kiwi. Pozostałe ilości świeżych owoców zaimportowaliśmy w 2012 roku z krajów trzecich – 30% udział w łącznym imporcie do Polski – 353,3 tys. ton za sumę ponad 288 mln EUR. Wśród owoców importowanych z państw trzecich najważniejszym produktem są przede wszystkim banany, których sprowadzono ponad 211,0 tys. ton, a pozostałe ilości zakupionych z tego kierunku produktów stanowiły między innymi owoce cytrusowe – łącznie ponad 56,7 tys. ton oraz winogrona niecałe 34 tys. ton oraz niecałe 20 tys. ton owoców tropikalnych w tym 14,5 tys. ananasów i ponad 11 tys. ton orzechów.
Ubiegłoroczny import przetworów owocowych do Polski utrzymał się na niemal tym samym co w 2011 roku poziomie i wyniósł 297 tys. ton o wartości 469,8 mln EUR. Ubiegłoroczne zakupy pochodziły jak co roku w zasadzie z dwóch kierunków dostaw w tym 43% – 130,6 tys. ton z państw Unii Europejskiej oraz około 32% – nieco ponad 95,8 tys. ton trafiło do Polski z państw trzecich. W 2012 roku zaimportowaliśmy 129 tys. ton soków owocowych i ich koncentratów, a w łącznym imporcie soków do Polski największe ilości stanowił koncentrat soku jabłkowego – 61,8 tys. ton. Poza sokami największe ilości importowanych przetworzonych owoców to owoce puszkowanych – 98,3 tys. ton (puszkowane ananasy, brzoskwinie oraz mandarynki i mieszanki owoców) oraz mrożonki – nieco ponad 43,8 tys. ton.
W 2012 roku do Polski sprowadzono łącznie 381,3 tys. ton warzyw świeżych z wyłączeniem ziemniaków i 279,8 tys. ton przetworów warzywnych. Wartość tego importu osiągnęła odpowiednio 337,9 mln EUR oraz ponad 261 mln EUR. Jak co roku największym dostawcą do Polski warzyw świeżych są kraje unijne – aż 89% pochodziło z pozostałych 26 państw Unii Europejskiej – 341,5 tys. ton W imporcie z państw członkowskich dominowały, jak co roku pomidory z wynikiem niemal 90 tys. ton, następnie warzywa cebulowe – ponad 65 tys. ton i kolejno warzywa korzeniowe z wynikiem ponad 40 tys. ton, po ponad 31 tys. ton ogórki oraz warzywa kapustne – 28,8 tys. ton i sałaty – 28,1 tys. ton. Pozostałą ilość zaimportowanych w 2012 roku świeżych warzyw stanowiły produkty sprowadzone między innymi z państw trzecich – dokładnie 24,7 tys. ton oraz dostawy z państw ugrupowania krajów przystępujących do UE-27 – dokładnie 13,5 tys. ton.
Jak co roku znaczącą pozycję w dostawach przetworów warzywnych stanowią przetwory pomidorowe oraz warzywa przetworzone, zakonserwowane i warzywa mrożone. Na pierwszym miejscu pod względem wolumenu importu znalazły się w 2012 roku wszystkie przetwory
pomidorowe z wynikiem ponad 89,2 tys. ton (koncentrat pomidorowy to 74 tys. ton). Wolumen importu warzyw mrożonych wyniósł w omawianym okresie niecałe 42,1 tys. ton, a warzyw przetworzonych, mrożonych – 38,1 tys. ton, w tym największe ilości stanowiły mportowane frytki – w sumie 34,9 tys. ton. Import marynat warzywnych to14,8 tys. ton, a także warzyw puszkowanych – 51,5 tys. ton.
Za: FAMMU/FAPA
pg