W pierwszych sześciu miesiącach bieżącego roku mniej zaimportowaliśmy świeżych owoców oraz ich przetworów – w omawianym okresie import owoców wyniósł 581,3 tys. ton i był o 7% mniejszy wobec poprzedniorocznych (ponad 626,0 tys. ton), a w przypadku owoców przetworzonych wyniósł 177,5 tys. ton, czyli o zaledwie 1,3 tys. ton miej niż rok wcześniej. Zdecydowanie więcej –prawdopodobnie na skutek niekorzystnych poprzedniorocznych zbiorów ziemniaków w Polsce – zaimportowaliśmy 169,5 tys. ton ziemniaków wobec 82,2 tys. ton w pierwszej połowie minionego roku. W przypadku warzyw – sprowadziliśmy ich o 30,0 tys. ton więcej niż rok temu – w sumie 332,3 tys. ton, a przetworów warzywnych 171,3 tys. ton – to jest o 17% więcej.
Państwa WNP zajmowały czołowe miejsce w imporcie polskich produktów ogrodnictwa. W tym kierunku wysłaliśmy w pierwszych sześciu miesiącach 734,1 tys. ton owoców, 206,8 tys. ton warzyw oraz 170,0 tys. ton przetworów owocowo-warzywnych. Do państw unijnych eksport ten wyniósł dla owoców – niecałe 166,0 tys. ton, dla warzyw – 197,1 tys. to oraz dla produktów przetworzonych – w sumie 614,0 tys. ton.
W imporcie do Polski produktów ogrodnictwa dominowały dostawy z państw unijnych – z tego kierunku zakupiliśmy łącznie 334,3 tys. ton owoców – to około 57% udział w całkowitym imporcie oraz ponad 301,0 tys. ton warzyw – 90% dostaw do Polski. Przetworzonych owoców i warzyw sprowadziliśmy z UE w sumie ponad 200,0 tys. ton.
W eksportowanych owocach jak zawsze przeważały polskie jabłka z wynikiem 797,3 tys. ton oraz reeksportowane z Polski owoce cytrusowe – 36,2 tys. ton i banany – niecałe 10,0 tys. ton, a także polskie owoce miękkie – ponad 27,0 tys. ton. W eksportowanych warzywach naszym hitem eksportowym były ponownie pieczarki – 105,2 tys. ton oraz warzywa kapustne – ponad 116,0 tys. ton, w tym 56,7 tys. ton to sama kapusta biała i czerwona, następnie warzyw a cebulowe – ponad73,0 tys. ton, pomidory- ponad 46,0 tys. ton oraz marchew – niecałe 25,0 tys. ton.
W importowanych owocach prym wiodły cytrusy – ponad 234,0 tys. ton oraz, jak zwykle, banany – 151,6 tys. ton. Ponadto sprowadziliśmy także 36,7 tys. ton winogron, 35,0tys. ton arbuzów i 28,0 tys. ton brzoskwiń i nektarynek. W importowanych warzywach dominowały pomidory z wynikiem ponad 94,0 tys. ton, 30,0 tys. ton sałat, prawie 30,0 tys. ton warzyw korzeniowych oraz po około 22,0 tys. to brokułów, kalafiorów i ogórków.
pg