Polski cydr – może tym razem się uda?

Na nasz rynek ma wkrótce trafić rodzimej produkcji niskoalkoholowy napój z jabłek – cydr. To kolejna próba – po poprzedniej, podlaskiej inicjatywie sprzed kilku lat zakończonej fiaskiem z powodów podatku akcyzowego.
Historia polskiego cydru jest dłuższa, niż się wielu ludziom wydaje. Już około 30 lat temu zakład przetwórstwa owocowo-warzywnego w Kotlinie wypuścił partię tego produktu w dwóch wersjach – słodkiej i wytrawnej. Nie zawojował nimi rynku, produkcji szybko zaprzestano.

W zupełnie nowych warunkach ekonomicznych startuje teraz ze swoim cydrem przedsiębiorstwo Ambra. Reklamuje go jako produkt z lubelskich sadów. Producent napoju liczy na to rosnące zainteresowanie produktami lokalnymi równie mocno, jak na skłonność do ciągłego poszukiwania przez klientów rynkowych nowości.

pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułBanki spółdzielcze chcą mieć dwucyfrowy udział w polskim sektorze bankowym
Następny artykułNowości w ochronie warzyw – niegotowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.