Polska żywność może utracić atrakcyjność

Unia Europejska kończy prace nad metodologią opracowywania etykiet środowiskowych na żywność. Będą one odzwierciedlać wpływ produktu na środowisko. Wprowadzenie systemu takich etykiet będzie miało wpływ na postrzeganie produktów żywnościowych pochodzących z Polski.
Nasz żywność może zostać uznana za mniej atrakcyjną, niż ta pochodząca z innych krajów unijnych. Wszystko przez nośniki energii – niezbędne przecież do wyprodukowania jakiegokolwiek towaru spożywczego. Polska gospodarka jest oparta na węglu, co bardzo obciąża środowisko naturalne choćby produkowanym dwutlenkiem węgla czy pyłami. Prąd do wszelkiej produkcji ogrodniczej pochodzi z w ponad 80% z elektrowni węglowych. Kraje, w których energetyka przestawiła się już na bardziej ekologiczne paliwa może to osiągnięcie zdyskontować także na etykiecie żywności zawierającej informacje o pochodzeniu energii użytej do wytworzenia etykietowanego produktu. Konsument zakupami będzie więc wpływał na kierunki rozwoju gospodarki w krajach Unii Europejskiej. 
 
za: forsal.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZwójki zimujące w stadium gąsienicy
Następny artykułWiększe samozaopatrzenie Rosjan

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.