Wydarzenie organizowane co roku na wybranym rynku świata jest odpowiedzią na problem niskiego spożycia warzyw i owoców. Celem Kongresu jest propagowanie idei „5 porcji warzyw, owoców lub soku” związanej z rolą owoców, warzyw i ich przetworów, w tym soków w żywieniu człowieka.
Kongres jest też platformą wymiany doświadczeń dla podmiotów zajmujących się produkcją i handlem w branży owocowo-warzywnej.
„Polacy, podobnie jak pozostali Europejczycy, w większości nie spożywają owoców i warzyw w wystarczających ilościach. Konsumpcja jest niższa niż rekomendowane minimum 400 g dziennie na osobę – w 2016 roku wyniosła tylko ok. 280 g. Dlatego bardzo aktywnie działamy na rzecz budowania świadomości co do korzyści płynących ze zbilansowanej diety, której podstawę stanowią warzywa i owoce” – powiedziała cytowana w komunikacie Sekretarz Generalny KUPS Barbara Groele.
„Wierzymy, że kongres będący platformą wymiany wiedzy, doświadczenia i pomysłów pomiędzy specjalistami z zakresu żywienia, przetwórstwa, handlu i promocji z krajów z całego świata pozytywnie wpłynie na krajową politykę promocji owoców, warzyw i ich wartościowych przetworów” – dodała.
Kongres co roku odbywa się w innym kraju, dotychczas organizowany był przez kraje europejskie, np. Węgry czy Hiszpania, aż po kraje Ameryki Łacińskiej i Południowej, takie jak Meksyk i Kolumbia. W tym roku do Warszawy przyjadą przedstawiciele z ponad 300 krajów.
Źródło:
Zobacz również program Międzynarodowego Kongresu Promocji Warzyw i Owoców