Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce

Pogarsza się opłacalność produkcji owoców i warzyw w Polsce - oceniają eksperci z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

„Opłacalność produkcji niemal wszystkich owoców i warzyw (poza porzeczkami czerwonymi i truskawkami) znacząco się pogorszyła” – piszą autorzy raportu. Obliczyli oni, że w 2016 roku nieopłacalna była produkcja wiśni (trzeci rok z rzędu), porzeczek czarnych (czwarty rok z rzędu), aronii, a także warzyw kapustnych i cebuli.

„W sezonie 2016/17 nieopłacalna może być produkcja jabłek” – dodają.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPoprawa innowacyjności sektora ogrodniczego – pierwsze podsumowania programu
Następny artykuł77,6 mln ton jabłek wyprodukują sadownicy na świecie w tym sezonie

1 KOMENTARZ

  1. Co za osioł to pisał że truskawki były opłacalne jak w skupie było 80 groszy za kilogram!!! dopiero jak się sezon skończył to przetwórnie podniosły ceny!!!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.