Łagodna zima pozwoliła holenderskim ogrodnikom rozpocząć sezon o około miesiąc wcześniej niż zazwyczaj. Jednak – z drugiej strony – już na początku maja rynek został zawalony szklarniowymi warzywami. Ich ceny spadły do nienotowanych w tym okresie poziomów.
Według uczestników rynku, ceny te odpowiadałyby raczej środkowi lata niż wiośnie. Ogórki spod szkła mają średnią cenę 0,1 euro/kg, pomidory – 0,4-0,5 euro/kg. Próby sprzedaży tych warzyw oraz szparagów, bakłażanów, papryki na sąsiednim rynku Belgii nie dają widocznej ulgi. W najbliższych tygodniach nie oczekuje się poprawy sytuacji, ponadto w innych krajach EU (Niemcy, Polska, Czechy) produkcja warzyw szklarniowych systematycznie rośnie, więc upłynnienie holenderskich nadwyżek staje się mało realne.
Podobne kłopoty dotykają też holenderskich sadowników – wczesne truskawki (klasy premium) spod osłon nie przebijają się ponad poziom 1,1-1,2 euro/kg.
Za: HortiDaily
pg