Podczas takich kontroli sprawdzana była prawidłowość oznakowania bulw ziemniaka oraz ich zdrowotność (stan fitosanitarny). Oprócz transportu, kontrole były ukierunkowane również na centra pakujące i dystrybuujące ziemniaki, sklepy, w tym sieciowe oraz giełdy rolno-spożywcze. Do 1 czerwca przeprowadzono 1498 kontroli i pobrano 688 prób do badań laboratoryjnych.
Stwierdzone nieprawidłowości dotyczyły głównie niewłaściwego oznakowania bulw ziemniaka oferowanych do sprzedaży (brak na opakowaniu numeru rejestracyjnego producenta/dystrybutora w odniesieniu do 10 skontrolowanych partii ziemniaków).
W dwóch przypadkach stwierdzony został organizm kwarantannowy – bakteria Ralstonia solanacearum. Została ona wykryta w jednej próbie ziemniaków pochodzących z Egiptu oraz w jednej próbie ziemniaków pochodzących z Grecji. Bakteria ta może powodować duże straty w uprawie ziemniaków, stanowi również zagrożenie dla ponad 200 innych podatnych gatunków roślin, natomiast jest całkowicie nieszkodliwa dla zdrowia ludzi.