– Rolnicy, którzy zdecydowali się na prowadzenie działalności gospodarczej w zakresie przetwórstwa, złożyli 409 wniosków. Z kolei 326 wniosków złożyli rolnicy prowadzący lub podejmujący prowadzenie działalności przetwórczej i sprzedaży produktów przetworzonych w ramach rolniczego handlu detalicznego. Dla pierwszej grupy rolników limit wsparcia wynosi do 500 tys. zł, dla drugiej – do 100 tys. zł – informuje Biuro Prasowe ARiMR.
Pomoc w ramach „Wsparcia inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój”, finansowanego z budżetu PROW 2014-2020, przyznawana jest w formie refundacji do 50 proc. kosztów na realizację inwestycji służących przetwórstwu m.in. mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż i ziemniaków.
Źródło: ARiMR
Przeczytaj nasze wcześniejsze artykuły na ten temat: małe przetwórstwo 2019.