Pięć razy więcej borówki wysokiej

Taka jest dynamika wzrostu produkcji borówki wysokiej na Ukrainie w ostatnich pięciu latach. Stabilna cena tych owoców zachęca do nowych nasadzeń.
Borówką wysoką zainteresowały się na Ukrainie duże, dobrze zorganizowane i wyposażone gospodarstwa. Wiele z nich wdraża zachodnie standardy produkcji starając się uzyskać uznawane w świecie certyfikaty jakości. Za produkcją owoców zaczyna podążać szkółkarstwo, powoli postępuje proces rejestracji odmian dopuszczonych do zakładania plantacji.
Produkcja podstawowych  niegdyś gatunków – porzeczki czerwonej, agrestu jest coraz częściej uznawana za niszową. Natomiast zainteresowanie sadowników przesuwa się w stronę jeżyny i jagody kamczackiej.
za: fruit-inform
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułDlaczego Mospilan® 20 SP jest nietoksyczny dla pszczół, a toksyczny dla szkodliwych gatunków owadów?
Następny artykułWalka w Kongresie USA wokół etykietowania żywności GMO

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.