Pięć razy dziennie wystarczy

Więcej niż pięć codziennie spożywanych porcji warzyw i owoców nie daje dodatkowych korzyści zdrowotnych – informuje „British Medical Journal”.

Specjaliści od żywienia od dawna zalecają pięć 80-gramowych porcji warzyw i owoców dziennie. Większości osób udaje się osiągnąć najwyżej cztery. Pojawiły się opinie, że jeszcze lepiej jeść warzywa i owoce 7 a nawet 10 razy dziennie.

Aby je zweryfikować, zespół kierowany przez prof. Franka Hu z Harvard School of Public Health w Bostonie przeanalizowali wyniki 16 przeprowadzonych na szeroką skalę badań z Azji, Europy i USA. W sumie objęły one ponad 833 tysiące ludzi, z których 56 000 zmarło w okresie obserwacji.

Okazało się, że wprawdzie każda dodatkowa porcja warzyw i owoców spożywana codziennie zmniejszała o 5 proc. ryzyko przedwczesnej śmierci (zwłaszcza z powodu choroby serca) , ale powyżej pięciu porcji efekt ten już nie występował.

Spożywane owoce i warzywa mogą być świeże, konserwowane, mrożone, suszone lub w postaci soku. Jednak ziemniaki i maniok się nie liczą, ponieważ zawierają głównie skrobię.

Źródło:

Related Posts

None found

Poprzedni artykułITAR-TASS: na embargu zyskają rosyjscy sadownicy
Następny artykułSyngenta tworzy siedliska z pożywieniem dla pszczół

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.