Wolumen eksportu świeżych owoców i warzyw z Peru w pierwszych dziewięciu miesiącach minionego roku wyniósł nieznacznie ponad 645,0 tys. ton wobec 580,4 tys. ton w analogicznym okresie rok wcześniej (wzrost eksportu o 11%). Dla porównania w całym 2012 roku łączna ilość wysłanych poza granicę świeżych produktów ogrodnictwa wyniosła 860,4 tys. ton.
Największym odbiorcą peruwiańskich produktów są Stany Zjednoczone z zakupami w okresie od stycznia do końca września minionego roku na poziomie 193,7 tys. ton oraz Holandia z wynikiem 171,5 tys. ton. Ponadto spore ilości z Peru importują Wielka Brytania, Kolumbia, Hiszpania i Chile. W ujęciu produktowym ze wspomnianej ilości ponad 645,0 tys. ton najwięcej stanowiły awokado – łącznie ponad 113,0 tys. ton, cebula i szalotka – ponad 99,0 tys. ton, banany – 94,0 tys. ton oraz mango – prawie 90,0 tys. ton i owoce miękkie – nieznacznie powyżej 80,0 tys. ton. Jak wynika z najnowszych dostępnych danych FAO za rok 2011 łączne zbiory owoców i warzyw w Peru wyniosły 7,699 mln ton z czego 4,917 mln ton to zbiory owoców, a pozostałe 2,781 mln ton warzyw. We wspomnianej produkcji największe ilości stanowiły banany – 1,968 mln ton oraz cebula – 727,0 tys. ton, pomarańcze – 419,0 tys. ton, ananasy – 400,0 tys. ton, szparagi – 392,0 tys. ton i mango – 368,0 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA