Paszportyzacja polskiej żywności

Żywność bez tajemnic – pełna informacja dla konsumentów – to cel paszportyzacji polskiej żywności. Już wkrótce rusza pilotaż w odniesieniu do rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.

Rolnictwo zrównoważone szansą dla Polski

Polskie Stowarzyszenie Rolnictwa Zrównoważonego „ASAP” przedstawiło wnioski i postulaty do projektu „Planu Strategicznego Wspólnej Polityki Rolnej” w ramach prowadzonych konsultacji publicznych przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

„Program dla Szkół” – ważne dla dostawców

Komunikat dla dostawców produktów w ramach „Programu dla szkół” obowiązuje od 29.01.2021 r.

Warzywa dla sektora HoReCa – trudna sytuacja producentów

W celu przeciwdziałania skutkom pandemii COVID-19 w Polsce wprowadzono m.in. przepisy ograniczające funkcjonowanie sektora HoReCa (tj. lokali gastronomicznych, restauracji, stołówek czy hoteli), który jest istotnym odbiorcą produktów rolno-żywnościowych, w tym owoców i warzyw, od polskich rolników.

Nowa ustawa o hodowli zwierząt

Jedna ustawa dla wszystkich zwierząt gospodarskich. Od 23 stycznia 2021 r. w jednej ustawie zostały uregulowane sprawy prowadzenia hodowli wszystkich gatunków zwierząt zaliczanych w Polsce do gospodarskich.

Uwaga! Koniec naboru już jutro

Tylko do 28 stycznia można składać wnioski na dofinansowanie inwestycji chroniących przed suszą - przypomina ARiMR.

Jakość handlowa ziół i przypraw

W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej ziół i przypraw (w tym jedno- i wielkoskładnikowych produktów). Objęto nią łącznie 86 podmiotów, w tym 45 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 41 sklepów detalicznych.

KE: spotkanie informacyjne ws. propozycji programów promocyjnych i informacyjnych

W dniach 28-29 stycznia br. Komisja Europejska zaprasza beneficjentów zainteresowanych składaniem propozycji programów promocyjnych i informacyjnych, realizowanych w ramach mechanizmu Wspólnej Polityki Rolnej „Wsparcie działań informacyjnych i promocyjnych na rynkach wybranych produktów rolnych”, na spotkanie informacyjne organizowane on-line.

Jaki dla sadowników był miniony rok i co przyniesie kolejny?

Rok 2020 ze względu na pandemię COVID-19 był trudny dla wielu branż, a w tym dla rynku owoców. Producenci związani z sektorem owocowo-warzywnym borykali się z wieloma przeciwnościami m.in. ograniczeniami w eksporcie czy brakiem rąk do pracy. Pojawiły się też dobre strony – wzrost konsumpcji i popytu oraz pozytywna reakcja Unii Europejskiej dla handlu żywnością. Jakie wyzwania czekają na producentów w 2021 roku?

Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru

W III kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego). Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.