Znak „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawany jest artykułom rolno – spożywczym charakteryzującym się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej, w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych.
Nadanie tego znaku jakości wymaga m.in. uzyskania opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotyczącej jakości handlowej. Podczas rozpatrywania przedłożonej dokumentacji, weryfikacji podlega m.in. spełnienie przez zgłoszony produkt wymagań określonych w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowych deklaracji podanych przez jego producenta.
W 2020 r. Główny Inspektor JHARS wydał 130 opinii:
• 60 dla przetworów mlecznych,
• 15 dla przetworów owocowych i warzywnych,
• 11 dla soków i nektarów,
• 9 dla miodu,
• 9 dla przetworów mięsnych,
• 8 dla wyrobów piekarskich,
• 5 dla koncentratów spożywczych,
• 5 dla przetworów zbożowych,
• 2 dla świeżych owoców i warzyw,
• 2 dla wyrobów cukierniczych,
• 4 dla innych produktów (wyrobu ciastkarskiego, siemienia lnianego, fermentowanego napoju winiarskiego i syropu lawendowego).
Szczegóły dotyczące programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz lista wyróżnionych produktów dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi (w zakładce: Co robimy – Jakość żywności – Poznaj Dobrą Żywność).
źródło: IJHARS