W dniu 10 września 2013 r. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisał rozporządzenie w sprawie szczegółowego zakresu zadań realizowanych przez Agencję Rynku Rolnego związanych z wdrożeniem na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej programu „Owoce w szkole".
Wynika z niego, między innymi, iż dzieciom uczęszczającym w roku szkolnym 2013/2014 do klas I-III szkół podstawowych udostępniane będą owoce w postaci: jabłek, gruszek, truskawek, marchwi, rzodkiewek, papryki słodkiej oraz soków owocowych, warzywnych lub owocowo-warzywnych, w okresie: 1) 14 października 2013 r. do dnia 14 lutego 2014 r.; 2) 3 lutego 2014 r. do dnia 20 czerwca 2014 r.
Produkty wspomniane powyżej będą udostępniane w następujący sposób:
1) Grupa „owoce lub przetwory owocowe” obejmuje: jabłko o wadze co najmniej 150 g, gruszkę o wadze co najmniej 150 g, truskawki o wadze co najmniej 100 g, sok owocowy o pojemności od 0,2 do 0,33 l.
2) Grupa „warzywa lub przetwory warzywne” obejmuje: marchew o wadze co najmniej 60 g, paprykę słodką o wadze co najmniej 60 g, rzodkiewki o wadze co najmniej 60 g, sok warzywny lub owocowo-warzywny o pojemności od 0,2 do 0,33 l.
3) Porcje są udostępniane dzieciom w okresach udostępniania obejmujących 10 wybranych tygodni , a porcja składa się z jednego produktu objętego grupą „owoce lub przetwory owocowe” oraz jednego produktu objętego grupą „warzywa lub przetwory warzywne”.
4) Każdą porcję udostępnia się dzieciom innego dnia, w każdym z tygodni udostępnia się co najmniej 2 porcje.
Za: FAMMU/FAPA
pg