Owoce i warzywa przedłużają życie

Ostatnie szwedzkie badania regularnego spożycia owoców i warzyw wskazują, że jedzenie 5 ich porcji dziennie może zwiększyć oczekiwaną długość życia nawet o 3 lata.

Badania w instytucie Karolinska w Sztokholmie prowadzono na grupie 71 000 kobiet i mężczyzn w wieku 45-83 lat przez okres 13 lat.

Wykazały one, że ludzie, którzy nie spożywali dużej ilości warzyw lub owoców zmarli średnio około 37 miesięcy przed osobami, które konsumowały 5 porcji dziennie.

Dorośli, którzy nigdy nie jedli owoców, zmarli 19 miesięcy wcześniej od tych, którzy konsumowali przynajmniej jedną porcję dziennie, a ci którzy nigdy nie jadali warzyw umierali o 32 miesiące wcześniej od ludzi jedzących 3 ich porcje dziennie.

Źródło: FreshPlaza

Related Posts

None found

Poprzedni artykułStrategiczne partnerstwo
Następny artykułCzy Wielka Brytania zrywa z jabłkiem?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.