Kreacja ta jest również nazywana ‘Abate Rossa’ lub Red Abate, gdyż jedną z linii rodzicielskich jest ‘Abate Fetel’. Ta odmiana gruszek jest we Włoszech wciąż najbardziej popularna (40% całkowitej produkcji tego gatunku) oraz pożądana przez konsumentów.
‘Falstaff’ to efekt 20-letnich badań prowadzonych we włoskim ośrodku naukowym C.R.A. (Consiglio per la Ricerca e la Sperimentazione in Agricoltura) w Forli przy współudziale szkółki New Plant oraz głównych firm działających w sektorze produkcji i przetwórstwa owoców i warzyw w regionie Emilia-Romania: Apofruit-Italia, Apo-Conerpo oraz Orogel-Fresco. Te właśnie konsorcja wspomagały hodowców nie tylko w badaniu cech agronomicznych nowej odmiany, lecz także próbowały przewidzieć – na podstawie swoich dotychczasowych doświadczeń – reakcje konsumentów i ich upodobania.
‘Falstaff’ od odmiany wyjściowej ‘Abate Fetel’ odróżnia przede wszystkim lśniąco czerwona barwa skórki oraz wydłużony kształt owocu. Ponadto charakterystyczny jest waniliowo-cynamonowy aromat miąższu. Jest to odmiana jesienno-zimowa. Zdaniem hodowców, najlepszym smakiem i aromatem charakteryzują się owoce po 2-miesięcznym przechowaniu. W wyniku oddziaływania niskiej temperatury wzrastała koncentracja cukrów i aromatu, przez co gruszki były oceniane w testach konsumenckich jeszcze wyżej.
DŁ-B