Orzechy włoskie jeszcze na plusie

Orzechy — zarówno włoskie, jak i laskowe — są cennym surowcem dla przemysłu cukierniczego i piekarniczego. Orzechy włoskie wykorzystywane są także w przemyśle farmaceutycznym, chemicznym i spirytusowym. W Polsce uprawa tych gatunków jest marginesem w produkcji sadowniczej. Wśród światowych producentów orzechów dominują bowiem kraje o cieplejszym niż nasz klimacie: Turcja, Włochy, USA, Chiny oraz Hiszpania. W Polsce orzechy mogą być uprawiane na większą skalę jedynie w niektórych, cieplejszych regionach kraju. W ostatnich latach eksport orzechów z Polski malał, wzrastał natomiast import orzechów laskowych, zwłaszcza bez łupin, co świadczy o rosnącym zapotrzebowaniu naszego rynku. Mimo pogarszających się wyników, ciągle mamy jednak dodatnie saldo w handlu orzechami włoskimi bez łupin.
 Produkcja na świecie

Światowe zbiory orzechów laskowych wahały się od 679 000 ton w 2000 r. do 882 000 ton w 2001 r., w 2004 r. wynosiły około 700 000 t. Liderem w ich produkcji jest Turcja, w której w 2004 roku zebrano 490 000 ton tych orzechów. Kolejne miejsca zajmują Włochy (86 000 ton), Stany Zjednoczone (40 000 ton), Azerbejdżan (20 000 ton) i Hiszpania (14 000 ton).

W latach 2000–2004 zbiory orzechów włoskich na świecie wahały się od 1,243 mln ton w 2000 r. do 1,5 mln ton w 2003 r. W 2004 roku obniżyły się do 1,491 mln t. Najwięcej orzechów włoskich produkują Chiny (415 000 t w 2004 r.). Drugą pozycję zajmują Stany Zjednoczone (295 000 t), a kolejne Iran (160 000 t), Turcja (125 000 t), Ukraina (68 000 t) oraz Rumunia (37 000 t).

Orzechy w Polsce

Główny Urząd Statystyczny dopiero od niedawna publikuje dane dotyczące produkcji orzechów w Polsce (tab. 1). Areał uprawy leszczyny wynosił w 2004 r. 1700 ha i zwiększył się w stosunku do danych z roku poprzedniego o 6%. Zbiory orzechów laskowych (fot. 1) w tym samym roku wyniosły 2300 t i były zbliżone do tych z 2003 roku. Leszczyna uprawiana jest przede wszystkim w województwach: lubelskim, kujawsko-pomorskim oraz świętokrzyskim.

Tabela 1. Produkcja orzechów włoskich w Polsce

Źródło: dane GUS


Fot. 1. W 2004 r. w Polsce zebrano 2300 ton orzechów laskowych

W 2004 r. orzechy włoskie uprawiano w Polsce na 3000 ha (fot. 2), co w stosunku do danych z 2003 roku oznacza spadek aż o 17%. Mimo mniejszego areału, w tym samym okresie wzrosła jednak liczba drzew owocujących — z 750 100 szt. do 763 500 szt. W 2004 r. wzrosły też — o 17% — plony tego gatunku z jednostki powierzchni (do 27 dt/ha). Mimo to zbiory orzechów włoskich w 2004 r. były o 4% niższe niż w 2003 r. i wyniosły 8,2 tys. t. Gorsze plonowanie w 2005 r.przyczyniło się do obniżenia zbiorów do 6000 ton, czyli o około 30%. Największe plantacje orzechów włoskich są w województwach podkarpackim i lubelskim.


Fot. 2. W 2004 r. orzechy włoskie uprawiano w Polsce na 3000 ha

Ceny na rynku krajowym

Największe zapotrzebowanie na orzechy jest zazwyczaj w okresach przedświątecznych. Na rynku hurtowym w Poznaniu w grudniu 2004 r. orzechy laskowe w łupinach osiągały średnią cenę 8,17 zł/kg (o 9% więcej niż w 2003 r.), orzechy włoskie w łupinach — 2,41 zł/kg  (spadek o 36%), a włoskie bez łupin — 13,33 zł/kg (spadek o 4%). Niższa podaż orzechów w 2005 r. spowodowała gwałtowny wzrost cen hurtowych do 5,10 zł/kg orzechów włoskich w łupinach (23,67 zł/kg — bez łupin) oraz do 8,67 zł/kg orzechów laskowych w łupinach. Spółdzielnie ogrodnicze prowadziły skup orzechów włoskich w łupinach i bez łupin. W ciągu trzech lat cena skupu orzechów włoskich w łupinach wzrastała. W 2002 r. wynosiła 1,73 zł/kg, w 2003 r. — 1,97 zł/kg, w 2004 doszła do 2,28 zł/kg, a w 2005 r. nawet do 4,47 zł/kg (fot. 3). Natomiast cena skupu orzechów bez łupin (fot. 4) w latach 2002–2004 się nie zmieniała i wynosiła 10 zł/kg, a w 2005 r. wzrosła do 24 zł/kg.


Fot. 3. Ceny orzechów włoskich w łupinach rosły w ostatnich 3 latach


Fot. 4. W 2005 r. za kilogram orzechów włoskich bez łupin płacono nawet 24 zł

Światowi eksporterzy

Według informacji FAO (Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa), w 2003 r. światowy eksport orzechów laskowych w łupinach wyniósł 28 200 t, a jego wartość — 42,5 mln USD. Do czołówki eksporterów należą Stany Zjednoczone (14 900 t za 24,3 mln USD), Włochy (2100 t za 4,1 mln USD), Francja (1800 t za 4,1 mln USD) i Turcja (3100 t za 3,6 mln USD). Największe ilości tego produktu kupuje Hongkong. Eksport orzechów laskowych bez łupin był znacznie większy i w 2003 r. wynosił 202 800 t, a wpływy — 600 mln USD. Na pierwszym miejscu wśród eksporterów orzechów bez łupin jest Turcja (136 700 t za 409,2 mln USD), na drugim Włochy (26 700 t za 89,4 mln USD), a na trzecim Azerbejdżan (9100 t za 20,4 mln USD). Orzechy takie najchętniej kupują Niemcy, Włochy i Francja.

Eksport orzechów włoskich w łupinach w omawianym roku wynosił 107 600 t, a jego wartość — 190,6 mln USD. Największe wpływy z eksportu w 2003 r. miały Stany Zjednoczone, które sprzedały 31 200 t za 123,7 mln USD. Drugi był Meksyk (7900 t za 35,1 mln USD), a następne Chiny (8500 t za 25,8 mln USD). Największymi odbiorcami są Hiszpania, Włochy i Niemcy. Orzechów włoskich bez łupin sprzedano w tym okresie 97 400 t, a wpływy z ich sprzedaży wyniosły 347 mln USD. W tym przypadku do największych eksporterów zaliczają się również Stany Zjednoczone (52 000 t za 91,9 mln USD) i Meksyk (22 800 t za 41,8 mln USD). Trzecie miejsce zajęła Francja (12 800 t za 24,5 mln USD — fot. 5).    Orzechy włoskie bez łupin sprzedawane są przede wszystkim do Japonii, Niemiec, Turcji i Francji.


Fot. 5. Francja należy do największych eksporterów orzechów włoskich

Polski handel zagraniczny orzechami

W latach 1997–2004 roczny eksport orzechów laskowych i włoskich (łącznie) z Polski nie przekraczał nawet tysiąca ton. Najniższy był eksport orzechów laskowych w łupinach — najlepsze wyniki osiągnięto w 2003 r. — 43 t o wartości 50 000 USD. W następnym roku eksport spadł do 28 t i 47 000 USD. Równie mały jest eksport orzechów laskowych bez łupin — 31 t za 167 000 USD w 2004 r. W najlepszym roku 2002 zdołaliśmy wysłać 339 t za 929 000 USD.

Trochę więcej sprzedajemy orzechów włoskich w łupinach. W 2004 r. ich eksport wyniósł 137 t (wpływy 77 000 USD) i był niższy niż w 2003 r., kiedy wysłaliśmy za granicę 296 t (za 155 000 USD). Większe wpływy uzyskujemy ze sprzedaży za granicę orzechów włoskich bez łupin. W 2004 r. otrzymaliśmy za nie 288 000 USD (za 88 t). Eksport ten zmniejszył się w stosunku do danych z 2003 r. ilościowo o 26% (ze 119 t), wartościowo — o 20% (z 358 000 USD). Należy jednak przypomnieć, że w 1997 r. zdołaliśmy wyeksportować 497 t orzechów włoskich bez łupin za 1,6 mln USD. Odbiorcą tych produktów są przede wszystkim Niemcy i Francja. W krajach UE eksporterzy orzechów otrzymują refundacje wywozowe w ramach określonego wolumenu — od 10 stycznia do 23 czerwca 53 euro do tony orzechów laskowych w łupinach (wolumen 62 t), 103 euro do tony orzechów laskowych bez łupin (wolumen 2764 t) oraz 66 euro do tony orzechów włoskich w łupinach (wolumen 37 t).

Łączny import orzechów laskowych i włoskich w 2004 r. wzrósł w stosunku do danych z roku poprzedniego i wyniósł 5400 t, a jego wartość osiągnęła około 28 mln USD i od 2000 r. stale wzrastała. Świadczy to o rosnącym zapotrzebowaniu na te produkty. Największe znaczenie ma import orzechów laskowych bez łupin. W 2004 r. kupiliśmy 5100 t o wartości 22,2 mln USD. Najbardziej liczącym się dostawcą jest Turcja, która w 2004 r. sprzedała na polski rynek 3400 t tych orzechów o wartości 18,8 mln USD. Import do Polski orzechów laskowych w łupinach oraz włoskich prawie nie ma znaczenia.

Wyniki handlu zagranicznego orzechami (tab. 2) wskazują na przewagę importu nad eksportem, co szczególnie widoczne jest w przypadku orzechów laskowych bez łupin (w 2004 r. ujemne saldo wyniosło 27,3 mln USD). Jedynie w polskim handlu orzechami włoskimi bez łupin saldo jest dodatnie. Najlepsze wyniki w ciągu ostatnich 8 lat osiągnięto w 1997 r., gdy dodatnie saldo wyniosło 1,5 mln USD. W ostatnich latach obniżało się ono jednak: w 2002 r. wyniosło 376 000 USD, w 2003 r. — 203 000 USD, a w 2004 r. — tylko 100 000 USD.

Fot. 5. Francja należy do największych eksporterów orzechów włoskich

Źródło: obliczenia własne na podstawie danych Centralnego Instytutu Handlu Zagranicznego i Ministerstwa Finansów

Orzechy w Polsce pochodzą głównie z drzew rosnących w nietowarowych sadach przydomowych. Produkcja orzechów laskowych i włoskich jest w Polsce mała i nie pokrywa rosnących potrzeb, o których świadczy coraz większy import tego towaru. Najlepsze wyniki daje handel orzechami włoskimi bez łupin. Jeszcze w 1997 r. wpływy z eksportu tych orzechów przekraczały wartość importu o 1,5 mln USD. Dodatnie saldo coraz bardziej jednak się zmniejsza. Malejąca powierzchnia uprawy orzechów włoskich może spowodować, że będziemy zmuszeni dokonywać większych zakupów tych owoców za granicą.

Related Posts

None found

Poprzedni artykułAcidantera dwubarwna – afrykańska piękność
Następny artykuł„OGRÓD – NA ZDROWIE!”

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.