Jedni twierdzą, że ojczyzną ogórków (różnych typów odmian) są Indie, drudzy – że Egitp. Pewne jest, że udomowione zostały dawno i dzisiaj łatwiej i sensowniej jest określić produkcję, spożycie, handel ogórkami, niż spierać się o pierwszeństwo w ich wprowadzaniu do diety.
Wśród potentatów w produkcji tego warzywa niezagrożonym liderem są Chiny, Polska – podobnie jak w produkcji pomidorów (pisaliśmy o tym tutaj) zajmuje na świecie czołowe miejsce wśród drugiej dziesiątki państw-producentów.
Trzy czwarte światowej produkcji ogórków pochodzi z Chin (por. tabela) i ich produkcja w Kraju Środka jest od lat stabilna. W USA i Japonii odnotowuje się spadek zainteresowania ich uprawą. W tym pierwszym kraju z 1,41 mln t w 2010 roku spadła ona do 747 tys. ton w pięć lat później. W Hiszpanii – na odwrót – produkcja rośnie. Najszybciej rośnie ona jednak na Białorusi (o ponad 11% rocznie). Holandia, Meksyk utrzymują mniej więcej stałą produkcję, podobnie jak i Rosja.
za: worldatlas.com