Ogólnopolski Program Promocyjny – „Doceń polskie”

Trwa przyjmowanie zgłoszeń od producentów żywności chcących zdobyć certyfikaty Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego ''Doceń polskie''. Artykuły spożywcze spełniające podstawowe kryterium programu, to jest posiadające ''polski akcent'' zostaną ocenione przez ekspertów w trakcie certyfikacji, która odbędzie się, poraz dwunasty, 30 kwietnia w Krakowie. Wyroby najwyższej jakości otrzymają godło ''Doceń polskie''. Honorowy patronat nad programem sprawuje Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
 
Do organizatorów przedsięwzięcia napłynęły zgłoszenia od firm z branży spożywczej z niemal wszystkich województw. Rozpiętość zgłoszeń dotyczy przede wszystkim asortymentu – o godło programu starają się, między innymi spółdzielnie mleczarskie, piekarnie i cukiernie, firmy z branży mięsnej, producenci alkoholi, przetwórnie owoców, warzyw i grzybów, a także firmy oferujące słodycze. Swoje wyroby zgłosiły zarówno małe zakłady lokalne, jak i duże przedsiębiorstwa o ogólnopolskim zasięgu.

Do udziału w programie zakwalifikować mogą się tylko wyroby firm z branży spożywczej posiadające ''polski akcent'' – produkty, które powstały z polskich składników, według tradycyjnej receptury lub są wytwarzane na terenie naszego kraju. Udokumentowanie związku wyrobu z Polską jest koniecznym warunkiem przystąpienia do programu ''Doceń polskie''. O znak promocyjny mogą starać się także sieci handlowe oferujące wyroby marek własnych, artykuły te muszą także spełniać ów warunek. 
 
Loża Ekspertów nie wybiera najlepszego produktu w danej kategorii, ale ocenia wszystkie zgłoszone artykuły spożywcze i przyznaje im punkty w dziesięciostopniowej skali. Ocenie podlegają trzy aspekty: smak i wygląd wyrobu, a także stosunek jakości produktu do jego ceny. Certyfikat ''Doceń polskie'' lub ''Doceń polskie'' – MARKI WŁASNE otrzymują tylko te artykuły spożywcze, które zdobyły wymaganą regulaminem liczbę punktów. Żywność z maksymalnymi notami nagradzana jest także tytułem TOP PRODUKT – wyjaśnia Karolina Szlapańska z programu ''Doceń polskie''.

Certyfikaty ''Doceń polskie'' nadawane są na dwa lata. Po upływie tego okresu producent, który nadal chce promować swoje wyroby godłem programu jest zobowiązany dostarczyć nagrodzone wcześniej artykuły spożywcze do ponownej certyfikacji. – Powtórna ocena nie różni się od tej według której produkt był wcześniej sprawdzany. 
 
Za:www.docenpolskie.pl
pg

Related Posts

None found

Poprzedni artykułRząd przyjął PROW na lata 2014-2020
Następny artykułKonkurs wiedzy o Ergonomii i Pracy

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.