Warunkiem uzyskania pomocy finansowej będzie rozpoczęcie działalności gospodarczej w zakresie przetwarzania produktów rolnych. Wnioskodawca będzie zobowiązany do rejestracji działalności przetwórczej, ale dopiero po podpisaniu z Agencją umowy o przyznaniu pomocy, a więc po uzyskaniu zapewnienia, że planowana inwestycja spełnia wymogi programu. Pomoc będzie przysługiwała do przetwórstwa mleka, mięsa, owoców i warzyw, zbóż, ziemniaków, a także jaj, miodu, lnu i konopi oraz roślin oleistych i wysokobiałkowych.
Pomoc jest przyznawana w formie refundacji kosztów poniesionych przez beneficjenta na realizację inwestycji. Maksymalny zwrot wynosi 50 proc. kosztów, a wysokość wsparcia (w całym okresie realizacji PROW 2014-2020) nie może przekroczyć 300 tys. zł. Zaś minimalna pomoc nie może być mniejsza niż 10 tys. zł.
Do kosztów kwalifikowalnych zaliczyć można m.in.: budowę lub modernizację budynków wykorzystywanych do prowadzonej działalności oraz zakup (wraz z instalacją) maszyn lub urządzeń do przetwarzania i magazynowania aparatury pomiarowej i kontrolnej, urządzeń służących poprawie ochrony środowiska.
Ze wsparcia wyłączony został zakup środków transportu, używanych maszyn, urządzeń lub sprzętu. O kolejności udzielania pomocy zdecyduje suma uzyskanych punktów przyznanych na podstawie kryteriów wyboru określonych w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Kryteria premiują m.in. młodych rolników, innowacyjność operacji, uczestnictwo w unijnych lub krajowych systemach jakości, przetwarzanie produktów rolnych pochodzących bezpośrednio od producentów ekologicznych.
Wnioski na „Wsparcie inwestycji w przetwarzanie produktów rolnych, obrót nimi i ich rozwój” należy składać w Oddziałach Regionalnych ARiMR. Formularze wniosków o przyznanie pomocy można pobrać z portalu internetowego arimr.gov.pl. Nabór potrwa do 28 października.
W grudniu ub. r. odbył się pierwszy, cieszący się olbrzymim zainteresowaniem, nabór wniosków, w którym uczestniczyły zakłady zajmujące się przetwórstwem rolno-spożywczym oraz przedsiębiorstwa wprowadzające do obrotu artykuły spożywcze.
W ramach PROW 2014-2020 na przetwórstwo produktów rolnych przewidziano ok. 700 mln euro.
Źródło: