– 16 lat temu w Portugalii działało 234 gospodarstw wyspecjalizowanych w ekologicznej produkcji rolnej. Tymczasem pod koniec ub.r. było ich już prawie 6000, czyli o ponad 25 razy więcej – poinformowało w komunikacie portugalskie ministerstwo rolnictwa.
W ciągu ostatniego roku portugalskie gospodarstwa produkujące żywność biologiczną sprzedały produkty o łącznej wartości 20 mln euro. „W porównaniu z 2010 r. odnotowano wzrost obrotów o ponad 20 proc. Pod koniec bieżącego roku należy się spodziewać podobnej dynamiki sprzedaży” – ocenił resort.
Według Jaime Ferreiry, przewodniczącego Portugalskiego Stowarzyszenia Wytwórców Żywności Ekologicznej (Agrobio), tak duży wzrost popytu na produkty biologiczne jest napędzany panującą w tym iberyjskim kraju modą na zdrowy styl życia, a także rosnącym zapotrzebowaniem na rynkach zewnętrznych. – W ciągu ostatniej dekady sektor „bio” przekształcił się w Portugalii z niszy w rynek masowy. Żywność ekologiczna dostępna jest dziś nie tylko w wyspecjalizowanych sklepach, ale również powszechnie w placówkach osiedlowych oraz w supermarketach. Coraz częściej trafia też na eksport – odnotował Ferreira.
Według szacunków Agrobio głównymi odbiorcami ekologicznej żywności z Portugalii są Niemcy, Holandia oraz Szwajcaria.
Tereny, na których uprawiana jest żywność ekologiczna, zajmują prawie 6 proc. całej powierzchni upraw rolnych w Portugalii. Niemal jedną czwartą terenów pod produkcję „bio” stanowią gaje oliwkowe.
Źródło: