5. października w Lipiu k. Gniewkowa (woj. kujawsko-pomorskie) miało miejsce uroczyste otwarcie obiektu grupy producentów warzyw „Vegro” Warzywa Groblewskich.
Kujawska grupa gospodaruje na 800 ha gruntów rolnych, z których na produkcję warzyw przeznaczane jest ok. 400 ha. Jej członkowie uprawiają m.in. marchew, cebule i brokuły. Mimo trudnej sytuacji na rynku warzyw firma zdecydowała się na dużą inwestycję w nowoczesną przechowalnię, sortownię z pakownią oraz pomieszczenia biurowe. W nowopowstałym obiekcie można przechowywać płody zarówno luzem, jak i w skrzyniach paletowych oraz przygotować towar do sprzedaży – sortować, myć, pakować. Zakład grupy producentów „Vegro” wyposażony jest w najnowszej generacji urządzenia do konfekcjonowania marchwi i cebuli, pozwalający spełnić wszelkie oczekiwania kontrahentów np. względem typu oraz pojemności opakowań.
– Uważam, że my sadownicy i warzywnicy, działając wspólnie czujemy się coraz pewniej na rynku krajowym, ale także i zagranicznym – mówił Michał Groblewski, prezes grupy „Vegro”.
MB