O szarej strefie w imporcie warzyw

Jak podaje MRiRW, w związku z powtarzającymi się sygnałami o problemach występujących w obrocie towarami rolno-spożywczymi, w szczególności ziemniakami oraz innymi warzywami, minister Krzysztof Jurgiel zainicjował cykl spotkań z przedstawicielami producentów rolnych oraz służb mających uprawnienia kontrolne w zakresie importu owoców i warzyw.

Rezultatem tych spotkań będzie określenie zakresu koniecznych działań legislacyjnych, których podjęcie umożliwi ograniczenie szarej strefy handlu hurtowego oraz detalicznego. Przygotowane będą rozwiązania umożliwiające łatwą identyfikację przez konsumentów pochodzenia oferowanych w sprzedaży produktów rolno-spożywczych. Określone zostaną także konsekwencje, jakie ponosić będą przedsiębiorcy w przypadku oferowania towarów, których miejsce pochodzenia zostało zafałszowane lub których jakość nie odpowiada przyjętym w Polsce standardom – informuje ministerstwo.

Istotne uzupełnienie tych działań stanowią kontrole prowadzone przez Inspekcję Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, Inspekcję Sanitarną, Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa, Izby Skarbowe oraz Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów.

Na podstawie zgłaszanych przez rolników postulatów oraz analizy skutków zastosowanych środków interwencyjnych MRiRW będzie na bieżąco dokonywać korekty wprowadzonych rozwiązań.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułPodejrzenie bakterii Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus w sadzeniakach
Następny artykułWarzywa doskonale niedoskonałe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.