O jakości żywności w Ostrawie

Podsekretarz stanu Ewa Lech uczestniczyła w środę, 25 listopada, w polsko-czeskim seminarium inspekcji kontrolnych w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności, które odbywało się w Ostrawie (Republika Czeska).
W spotkaniu wzięli udział, po stronie polskiej, zastępcy: głównego lekarza weterynarii,  głównego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, głównego inspektora ochrony roślin i nasiennictwa oraz głównego inspektora sanitarnego, a po stronie czeskiej, wysokiej rangi przedstawiciele wszystkich inspekcji kontrolnych łańcucha żywnościowego pod przewodnictwem wiceminister rolnictwa Republiki Czeskiej Viery Šedivy odpowiedzialnej za kwestie produkcji żywności.
 
Przesłanką do spotkania była obustronna chęć zacieśnienia i poprawy współpracy służb kontrolnych obu krajów. Ma to związek z występowaniem, od połowy 2012 roku,  problemów w relacjach bilateralnych na tle kwestionowania przez czeskie media jakości polskich produktów żywnościowych.
Celem seminarium było omówienie najważniejszych zagadnień w zakresie bezpieczeństwa i jakości żywności, jak również wspólna identyfikacja kwestii spornych, w tym dotyczących metodyki kontroli produktów rolno-spożywczych przez polskie i czeskie inspekcje. Ponadto, omówione zostały zagadnienia związane z zapobieganiem zafałszowaniom żywności, kontroli żywności pochodzenia zwierzęcego, certyfikacji transportów zwierząt gospodarskich, jak również aktualna sytuacja epidemiologiczna w odniesieniu do afrykańskiego pomoru świń, wścieklizny i białaczki bydła.
 
Republika Czeska jest czwartym co do wielkości obrotów artykułami rolno-spożywczymi partnerem handlowym Polski a nasz kraj drugim, po Republice Federalnej Niemiec, największym dostawcą produktów rolno-spożywczych na rynek czeski. Zgodnie z dostępnymi danymi statystycznymi za okres 9 miesięcy 2015 roku, polski eksport produktów rolno-spożywczych do Republiki Czeskiej wyniósł  1,179 mld Euro, co oznacza wzrost o 18 % w stosunku do analogicznego okresu 2014 roku, natomiast polski import z Republiki Czeskiej wyniósł 352 000 mln  Euro, co stanowi 8% wzrost w stosunku do analogicznego okresu 2014 roku.   

za:minrol.gov.pl 

Related Posts

None found

Poprzedni artykułZa mało owoców i warzyw w polskiej diecie
Następny artykuł1,5 biliona dolarów strat w ciągu dekady z powodu kataklizmów

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.