O ile spadło spożycie soków w Rosji?

Podczas kwietniowej międzynarodowej konferencji „Świat soków 2017” (Мир соков-2017) w Moskwie podano między innymi statystyki tego działu przemysłu spożywczego. Niedawno pojawiły się nowe dane, nieco korygujące te pochodzące z wiosny.
 
Według wyliczeń Rosyjskiego Związku Producentów Soków produkcja tych produktów w 2016 roku zmniejszyła się w Rosji o 5,9%. W tym czasie firma Market Analityka spadek ten szacowała na 15%. Na początku lipca Nielsen podawał, ze spadek ten sięga 7%.
Branża sokownicza podaje, że produkcja tych napojów wynosiła w ubiegłym roku 2,332 mld litrów, a największymi graczami rynku były firmy PepsiCo z udziałem 34,5%, AO Multon -30,3%, OAO Sady Pridonia (Сады Придонья) – 10,6%, OAO Progress – 5,1%, OOO JUŻNAJA SOKOWAJA KOMPANIA (ЮЖНАЯ СОКОВАЯ КОМПАНИЯ) – 3,2%, OOO SANFRUT-Treid (САНФРУТ-Трейд) – 3%.
Chociaż 95% soków obecnych na rosyjskim rynku produkowanych jest na terytorium Federacji Rosyjskiej, to 85% surowca do tej produkcji pochodzi z importu – pomimo tego, że połowa potrzebnych przetwórcom owoców i warzyw to gatunki rosnące w kraju.
Nielsen w swojej analizie zauważa też, że połowa wypijanych w Rosji soków jest zakupywana podczas akcji promocyjnych. Jednak – konkludują analitycy – nie powstrzymuje to spadkowego trendu rynkowego. Obecnie soki stanowią 20% rynku napojów bezalkoholowych, wody mineralne – 41%, lemoniady – 17%, napoje energetyzujące – 2%, napoje gazowane typu „cola” – 10%.
 
za: fruitnews.ru

Related Posts

None found

Poprzedni artykułMikrowarzywa od czosnku po szparagi, czyli holenderski koncept
Następny artykułIzby Rolnicze chcą zwiększenia dopłat do paliwa rolniczego

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.