O eksporcie żywności na World Food Warsaw

14 kwietnia w Warszawie rozpoczęła się druga edycja targów World Food Warsaw. Symbolicznego przecięcia wstęgi dokonali wiceminister rolnictwa Zofia Szalczyk oraz prezes Agencji Rynku Rolnego Radosław Szatkowski. Podczas pierwszego dnia targów odbyła się debata ekspercka zatytułowana „Dlaczego Polska? Możliwości i perspektywy”, w której udział wziął minister Marek Sawicki.

Prowadzący debatę prof. Andrzej Kowalski z Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej przypomniał, że do 2003 r. Polska była importerem żywności netto. Sytuacja diametralnie zmieniła się dopiero w momencie przystąpienia do Unii Europejskiej. Teraz dodatnie saldo w handlu zagranicznym żywnością przekracza 6 mld euro. – Jeżeli mamy tak dobre wyniki eksportowe, to oznacza – mówiąc w przenośni –  że eksportujemy bezrobocie poza granice Polski – powiedział prof. Kowalski. 

Biorący udział w dyskusji szef resortu rolnictwa przypomniał, że nasza żywność obecna jest na 75 rynkach świata. – To wymierny sukces, który oznacza, że dobrze wykorzystaliśmy unijne fundusze na modernizację naszego przemysłu spożywczego. Dzięki temu możemy skutecznie konkurować na świecie nie tylko ceną, ale przede wszystkim wysoką jakością – powiedział minister Sawicki. Sukces ten nie byłby możliwy bez ustawy o funduszach promocji, która weszła w życie 2009 r.

Źródło: MRiRW

Related Posts

None found

Poprzedni artykułStan unijnych zapasów jabłek i gruszek w lutym
Następny artykułKalifornia usycha

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Wpisz treść komentarza
Wpisz swoje imię

ZGODA NA PRZETWARZANIE DANYCH OSOBOWYCH *

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany, podajesz go wyłącznie do wiadomości redakcji. Nie udostępnimy go osobom trzecim. Nie wysyłamy spamu. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem*.