9 marca Komisja Europejska opublikowała rozporządzenie nr 2016/326 wpisujące na unijna listę kolejny produkt o chronionej nazwie geograficznej – Frankfurter Grüne Soße/Frankfurter Grie Soß – Chronione Oznaczenie Geograficzne.
Jest to kompozycja świeżych ziół, w skład której wchodzą świeże liście, łodygi i pąki siedmiu ziół: ogórecznika lekarskiego, trybuli, pieprzycy siewnej, pietruszki zwyczajnej, krwiściąga mniejszego, szczawiu zwyczajnego i szczypiorku. Produkcja ogrodnicza siedmiu gatunków ziół używanych w kompozycji świeżych ziół „Frankfurter Grüne Soße” / „Frankfurter Grie Soß” (zarówno w gruncie, jak i pod osłonami) oraz zbiórka liści, łodyg i pąków powinny odbywać się na wyznaczonym obszarze geograficznym to jest miasto Frankfurt nad Menem oraz bezpośrednio sąsiadujące miasta i gminy.
Produkt ten jest znaną i lubianą przez konsumentów na obszarze geograficznym specjalnością, będącą kompozycją świeżych ziół. Stanowi on ważną podstawę różnych dań i dlatego cieszy się dużym uznaniem.
Źródło: FAMMU/FAPA