W 2015 roku Nowa Zelandia wyeksportowała 387,8 tys. ton jabłek, o 15% więcej wobec 2014 r. (336,8 tys. ton), o 9% więcej niż w latach 2011-2015, ale o 4% mniej wobec średniej wielkości eksportu z ostatnich 10 lat.
Największym importerem nowozelandzkich jabłek były w minionym roku Azja Południowo-Wschodnia (prawie 161 tys. ton) oraz kraje unijne (134,8 tys. ton).
W roku 2015 Wieka Brytania zaimportowała z Nowej Zelandii 52,1 tys. ton jabłek, USA – niecałe 39 tys. ton i Tajlandia – 37,6 tys. ton.
Pozostałe ilości skierowane między innymi na rynek holenderski – 32,8 tys. ton, chiński – 26 tys. ton i do Zjednoczonych Emiratów Arabskich – ponad 25 tys. ton.
Źródło: FAMMU/FAPA